Vandaag nam de krant contact met ons op omdat ze graag een foto bij het artikel over ons project wilden hebben. Na wat geregel werden er in de middag foto’s gemaakt en zaterdag (morgen) staat het artikel in de krant! Vandaag zijn weer een aantal donaties gedaan en is er nog maar weinig geld nodig om alle kosten te dekken. We gaan bijna de materialen aanschaffen en beginnen met het in elkaar zetten van het project! Zonder sponsors was dit absoluut niet mogelijk en daarom nogmaals veel dank!

De site is ook weer up-to-date; hou dit blog in de gaten voor de vorderingen.

Gewerkte uren: 5 uur.

 
Deze nacht hebben we de site helemaal afgemaakt. Vooral de sponsorpagina is verbeterd. De logo’s van de bedrijven die sponsoren zijn nu een directe link naar hun website. Tevens hebben we de URL van de site veranderd door een eigen domein te kopen! We zijn nu bereikbaar onder het domein: 

www.ruimtevlucht.net

Dit is de definitieve link naar de site.
Gewerkte uren: 4 uur.
 
Vandaag zijn we weer verder gegaan met onze zoektocht naar bedrijven die mogelijk willen sponsoren. We hadden niet zoveel succes als de vorige keren; de zoektocht zelf heeft geen (directe) sponsors of donaties opgeleverd. Echter waren er 2 potentiële sponsors waarvan er 1 s ’avonds reageerde: ook Brezan Automaterialen sponsort het project. Tevens is op woensdag Dierenkliniek Julianadorp sponsor geworden, en af en toe zijn er particulieren die doneren. Het bedrag dat nog niet gesponsord is wordt steeds kleiner! 
Tegen het einde van de dag zijn we bij een bedrijf geweest dat misschien geschikt schuim voor ons had om onze payload-box van te maken. Daar kwamen we tot de conclusie dat we die box beter niet van een plaat schuim kunnen maken. We gaan nu zelf purschuim en een vorm gebruiken om de schuimen box zelf te maken.

Vandaag zijn we naar de krant geweest! We zoeken de publiciteit op om meer bekendheid te krijgen, wat weer goed is voor de sponsors. We werden bij de krant meteen geïnterviewd en aanstaande zaterdag staat het stukje van ons werkstuk in de krant!
Gewerkte uren: 8 uur.

 
Vandaag bezochten we bedrijven die vrijdag hadden gezegd dat we beter rond deze datum terug konden komen: onze zoektocht naar sponsors ging verder. Voorafgaand hebben we een sponsorcontract gemaakt voor bedrijven; we werden hier door @automatisering op getipt. Met het sponsorcontract gingen we weer langs bij de bedrijven die ons al een donatie hadden toegezegd, zodat ze de contracten konden ondertekenen. Vaak werden we getipt om ook eens langs andere bedrijven te gaan. We zijn bij Van Brederode en Fameus woningen langs gegaan en deze bedrijven wilden ons ook sponsoren! 
Verder hebben we in de avond de sponsorpagina vernieuwd met de huidige sponsors! Bedrijven staan nu met hun logo, naam , gegevens en hun donatie op de sponsorpagina.

Gewerkte uren: 8 uur.
 
Het project werd serieuzer en er kwamen meer (o.a. particuliere) sponsors en donaties bij. Deze site is een belangrijk onderdeel van het project geworden en had nog veel verbetering nodig. Het heeft een paar dagen/nachten gekost maar nu is de site af. Zowel visueel als inhoudelijk is het verbeterd ten opzichte van de vorige. Alles is nu op de site te vinden: bij ‘Het project’ alle informatie, bij ‘Sponsors’ alles over de sponsors en bij dit blog is voor iedereen te zien wat onze vorderingen met het project zijn.

Het visuele deel van de site (lay-out, navigatie etc.) nam een boel tijd in beslag maar de site is nu af. We willen binnenkort het domein veranderen; de link naar de site wordt dan eenvoudig www.ruimtevlucht.net

Gewerkte uren: 22 uur

 
Nadat we een paar dagen van het mooie weer hadden genoten werd het weer tijd om verder te werken aan het profielwerkstuk. We besloten vandaag te beginnen met het zoeken van sponsors voor ons project omdat het te duur is om zelf te betalen (we schatten de kosten op ongeveer 700 euro). We gingen op pad en begonnen in het centrum van Den Helder. We zochten eerst naar winkels die enigszins iets met ons project te maken hebben. Al snel kwamen we erachter dat we lokale bedrijven moesten benaderen en geen filialen van ketens. Zo kwamen we bij Combi Den Helder, een fotozaak. We legden het idee uit en Combi sponsort nu de benodigde geheugenkaartjes voor ons project.

Na dit succesvolle begin besloten we naar het Ravelijncenter te gaan en daar bedrijven te zoeken. Een aantal bedrijven was sowieso niet geïnteresseerd. Andere bedrijven wisten het nog niet direct zeker; voor die bedrijven zouden we aanstaande dinsdag terugkomen. Eén bedrijf, @automatisering, sponsorde wel vrijwel meteen. Al met al viel het zoeken van sponsors niet tegen; dit bijzondere project vonden veel mensen een leuk idee, ook al sponsorden ze niet allemaal meteen.

Bekijk de sponsorpagina voor een overzicht van onze sponsors!

Gewerkte uren: 7 uur.

 
Foto
Afgelopen dagen hebben we vrij veel aan het werkstuk gewerkt. We besloten voor al deze dagen slechts één post te doen, omdat we anders allemaal losse verhaaltjes zouden krijgen. We hebben dit weekend voor het eerst contact gehad met Eric de Jong. Hij kan ons goed helpen met het terugvinden van de ballon. We zijn super blij met zijn hulp. 

We hebben ook veel aandacht aan de camera besteed. De camera die foto’s gaat maken zit in de box onder de ballon en die box beweegt. De foto’s mogen niet bewogen of onscherp zijn. We denken de juiste instellingen gevonden te hebben zodat de foto’s scherp worden vanuit de ballon (zie foto)! Dit lijkt misschien allemaal vrij eenvoudig, maar we hebben hier heel wat uren werk aan gehad. 
Gewerkte tijd van zaterdag tot en met maandag: 15 uur!

 
Foto
Vandaag mochten we, samen met onze begeleider Stephan Berendsen, aanwezig zijn bij het oplaten van een weerballon. We moesten om 6 uur in de ochtend aanwezig zijn bij de luchthaven. Voordat we het terrein op mochten moesten we ons melden en kregen we een speciale badge opgespeld zodat we naar binnen mochten. Eenmaal in de weertoren kregen we wat uitleg over hoe het KNMI de weergegevens verzamelt die de radiosonde onder hun weerballon uitzendt. Ook werd het radiokastje gecontroleerd of hij wel de juiste informatie zou uitzenden. Daarna mochten we aanwezig zijn bij het oplaten van zo’n weerballon met radiosonde! Toen we bij de vulhut stonden, verliep het allemaal vrij snel. Het pakketje met de ballon en de parachute werd uitgepakt en de ballon van 200 gram werd opgeblazen. De ballon was vrij groot en had een grote trekkracht. Daarna werd heel simpel het kastje met de parachute eraan gehangen en werd de ballon opgelaten. Toen de ballon in de lucht was gingen we kijken naar de informatie die de radiosonde doorgaf. De ballon knapte al op een hoogte van 15 kilometer. Dat is ongeveer de helft van de hoogte die wij willen bereiken. 
Later die morgen raakten we nog in gesprek met wat mensen van de marine. We kregen te horen dat er een groep hobbyisten in Nederland is die als hobby radiosondes opsporen. Een van deze mensen heet Eric de Jong. Via de marine zijn we met hem in contact gekomen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als een persoon die dit al vaker heeft gedaan ons wat informatie kan geven.
De rest van deze dag zijn we op zoek gegaan hoe we aan de camera’s konden komen. Internet leek ons nog niet veilig, want we moesten eerst weten of we de camera wel konden hacken met speciale software. Als dit niet zou lukken zouden we ons geld verspillen aan een camera en konden we hem niet meer terugbrengen. We hebben dus een camera gekocht bij een winkel in Den Helder. Die middag nog probeerden we hem te hacken met de ‘Canon Hack Development Kit’. Dit was nog gelukt ook! Nu is de camera in staat uit zichzelf om een tijdsinterval foto’s te maken zonder te stoppen, en dat is precies wat we nodig hebben. De foto’s zijn alleen nog wazig als de camera beweegt. Hier moeten we nog wat op gaan verzinnen, bijvoorbeeld door instellingen als sluitersnelheid te veranderen. Als deze camera in staat is scherpe foto’s te schieten uit een bewegend object, kopen we hier een tweede van.
Vandaag hebben we maar liefst 25 uur aan het project besteed!


 
Deze woensdag hebben we weer informatie voor ons project gezocht. Allereerst zochten we uit welke weerballon we precies willen gaan gebruiken. We moeten weten hoe groot onze ballon wordt zodat we weten of de ballon in de vulhut van de luchthaven in Den Helder past. 
Tevens moet onze ballon ongeveer 1.5 kilogram aan lading tot een hoogte van 30 km brengen. We hebben uiteindelijk voor een ballon van 1200 gram gekozen. Hoe zwaarder de ballon, hoe hoger hij kan stijgen en hoe meer lading hij kan meenemen. Een ballon van 1200 gram is nog relatief goedkoop en voldoet aan onze eisen. Zo’n ballon wordt ongeveer 2 meter in diameter en is helaas te groot voor de vulhut.

We hebben tevens naar een geschikte GPS-tracker gezocht. Ons werd aangeraden bij een autodealer informatie te vragen over een tracker, omdat (dure) auto’s soms worden voorzien van een tracker waarmee de auto terug te vinden is als die gestolen is. Wellicht zou zo’n tracker voor ons te gebruiken zijn. We zijn verschillende dealers langs geweest en we kregen na een lange zoektocht de tip een simpele GPS-tracker te bestellen via internet. Een GPS-systeem voor in een auto kost al gauw 500 euro. Nu gaan we dus op zoek naar een GPS-tracker die gebruik maakt van het gsm-netwerk. Dit houdt in dat we met onze mobiele telefoon de ballon kunnen volgen. Hier moeten we nog verder onderzoek naar gaan doen. Daarna hebben we nog tot laat in de avond een geschikte camera uitgezocht voor de HD film. We gaan een ‘Ion Airpro’ sport camera kopen bij de BCC. Deze camera is pas op de markt en we zijn voor zover we weten de eersten die deze camera de ruimte in sturen. Deze camera is iets goedkoper dan de GoPro en filmt mooiere kleuren. Tevens is deze camera lichter en kleiner dan de GoPro, wat van belang is bij het project.
Vandaag hebben we 12 uur aan het profielwerkstuk gewerkt.

 
Foto
Vandaag hebben we het gesprek met mevrouw Hondema en meneer Mooij gehad. Deze mensen waren wel geïnteresseerd in ons project. Tijdens het gesprek hebben we aan hen duidelijk gemaakt wat we precies willen bereiken met ons project. In het begin waren ze vooral vrij  sceptisch, maar later hadden we ze toch overtuigd. We hoeven ons in ieder geval niet meer te verdiepen in de wetgeving, want deze mensen hebben al autorisatie om een ballon op te laten. De luchthaven van Den Helder sponsort ons ook het helium. Ze konden wellicht ook de ballon sponsoren, maar de ballon die zij gebruiken voor weeronderzoek  is te klein voor ons project. Als we die zouden gebruiken zouden we beelden van ongeveer 17 km hoog maken. Ons doel is rond de 30 km. We hebben een afspraak gemaakt om donderdag 19 juli een weerballon op te laten. Dan kunnen we zien hoe dit in z’n werking gaat. Ze hebben daar ook een vulhut voor de ballonnen. Het is nog maar de vraag of onze ballon wel in die vulhut past, aangezien de ballon die wij voor ons project moeten gebruiken veel groter is. Dit gaan we dus nog uitzoeken voor donderdag. We hebben vandaag 6 uur aan het project gewerkt.