Een belangrijk onderdeel van het project is de GPS-tracker. Hiermee moeten we onze box met camera’s gaan terugvinden. We hebben onze tracker deze week getest. Het apparaat moest worden ingesteld via SMS. Op die manier hebben we bijvoorbeeld het interval ingesteld; hoe vaak de positie wordt doorgezonden. Ook kun je instellen dat posities die niet kunnen worden doorgestuurd worden opgeslagen.
Het doorzenden van posities gebeurt via een simkaart met internet; via een website kunnen we direct zien waar de tracker zich bevindt. Boven een bepaalde hoogte zendt de tracker niets meer door; de posities worden dan opgeslagen op een micro-SD kaart. Als de tracker weer bereik heeft worden alle posities weer doorgezonden.

We hebben de tracker aangezet en zijn op pad gegaan. De tracker werkte perfect want later konden we precies zien waar we geweest waren. 
Hieronder een middag pws, toen we naar verschillende plaatsen en winkels zijn geweest. 
We houden contact met de tracker via internet op mobiel en op laptop. 

Gewerkte uren: 80 uur
 
Foto
Payload-box

Er moest nog het een en ander aan onze box gebeuren. Zo moesten de touwen in de hoekpunten nog beter vastgemaakt worden en moest er nog een bevestiging voor de radiosonde komen.
We hebben voor iedere hoek van de box een apart touw met dezelfde lengte. 
Bij iedere hoek hebben we het touw door de wand van de box heen gevoerd en daar vastgemaakt met lijm.
 Dit voorkomt dat het touw losschiet of gaat schuiven. 

Foto
De touwen komen in één punt samen. Omdat ze alle vier even lang zijn hangt het punt waarin ze samenkomen boven het middelpunt van de box. Daardoor hangt de box horizontaal en worden de foto’s en video ook mooi recht. De touwen hebben we aan elkaar geknoopt en verder vastgemaakt met sterke tape. Boven de knoop hebben we van de touwen vier lusjes gemaakt die allemaal aan een klein karabijnhaakje hangen. Dit haakje verbindt de hele box met de parachute. De parachute heeft al een lus aan de onderkant. 

We hebben voor het volgen van de ballon een radiosonde. De radiosonde moest zo worden bevestigd dat de antenne die de GPS-signalen uitzendt naar beneden richt. We hadden dus de optie om hem aan de zijkant van de box te plaatsen of aan de onderkant te hangen. Als de sonde aan de zijkant hangt is de box echter uit evenwicht, dus hebben we een touw door de onderkant gemaakt en de sonde daaraan gehangen.
 
Foto
Deze week hebben we berekend hoeveel helium we nodig hebben voor het project. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de wet van Archimedes. Uit de berekening is gebleken dat we 3,0m³ helium nodig hebben. Zie de afbeelding hiernaast voor de volledige berekening!

Deze week zijn we ook nog naar vliegveld de Kooy geweest voor wat overleg. Er is besproken dat we de ballon in een brandweerkazerne mogen vullen. De vulhut die normaliter gebruikt wordt voor het oplaten van een weerballon is te klein voor onze ballon. In de kazerne kunnen we het project klaar maken voor lancering, zonder gestoord te worden door het weer. We hebben ook een radiosonde meegekregen waarmee we kunnen oefenen.

Deze week hebben we 10 uur gewerkt.


 
We hielden ons bezig met het bevestigen van de touwen voor de verbinding met de parachute. Op ieder hoekpunt van de box is een touw bevestigd. De vier touwen gaan later samen naar de parachute. Elk touw gaat door de hoek en wordt van binnenuit vastgezet.

Volgende stap: bevestigingen afbouwen en alles testen!

Gewerkte uren: 10 uur.
 
Klik op de afbeelding voor een groter formaat!

Alle onderdelen van de payload-box: 


De box zonder inhoud:

Fotocamera 1 (opzij) in de box gezet:

Met de HD-videocamera in het midden:

Fotocamera 2 (naar onder gericht) in de box:

Als laatste de GPS-Tracker in de box geplaatst:

Het blauwe stuk schuim wordt over de apparatuur heen geplaatst:

Een stuk wit piepschuim vult de overige ruimte in de box ter isolatie en ter stevigheid:

En ten slotte gaat de originele deksel weer op de box:

Alleen de lens is nog te zien:

775 Gram. Prima gewicht!
 

Het grootste deel van september hebben we besteed aan het maken van de payload-box. Hieronder is op de foto’s te zien hoe! 
(Klik op de afbeelding om in groter formaat te bekijken)

Foto


Voor het maken van de payload-box hebben we een kleine isolatiedoos van piepschuim gebruikt. De wanden van de doos zijn 4 centimeter dik; normaliter worden hier medicijnen in vervoerd die koel moeten blijven. 


Foto
De box was te hoog, dus haalden we ongeveer de helft van de hoogte eraf. Dit scheelde aanzienlijk in gewicht. Omdat we alleen de hoogte verminderden kon de deksel nog gewoon gebruikt worden.


Foto


In de 4 centimeter dikke wanden van de box maakten we de uitsparingen voor de camera’s en de GPS-tracker. We bewerkten het piepschuim met een naald, een scherp mesje en schuurpapier.



Toen alle uitsparingen gemaakt waren maakten we uit een blok schuim een passend stuk dat in de
box paste. Dit stuk schuim zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft, en dat alles extra geïsoleerd is.

Foto
Na een heleboel schuren en snijden zag het blok met uitsparingen er zo uit:

Foto
En de troep zo:


Gewerkte uren: 40 uur.
 
Foto
Vandaag is de weerballon die we besteld hebben afgeleverd. Levertijd was een paar dagen; de ballon moest vanuit Engeland komen. Alle benodigde spullen hebben we nu!


 
Vijf september hebben we het grootste gedeelte van onze benodigde spullen opgehaald! We hebben de opslagmedia opgehaald en de Full-HD videocamera gekocht. Verder hebben we deze week veel onderzoek gedaan naar een geschikte GPS-tracker. We hebben er uiteindelijk een via internet besteld. Ook hebben we een geschikte weerballon uitgezocht. Na lang onderzoek hebben we voor een 1200 gram Hwoyee ballon gekozen. Deze is besteld vanuit Engeland. Deze week hebben we de laatste puntjes op de i gezet, touwen voor de bevestiging gehaald en de tweede fotocamera besteld. Voor de vlucht hebben we Lithium AA batterijen aangeschaft, want deze zullen ondanks de grote temperatuurschommelingen blijven functioneren. We verwachten over ongeveer een week alles binnen te hebben.

Gewerkte tijd: 20 uur.
 
De laatste twee weken van de zomervakantie stond het project op een laag pitje in verband met vakanties. Toch hebben we in deze tijd wat kleine dingetjes geregeld. We hebben onder andere een parachute geregeld voor het project, en verder nog wat kleine aanpassingen aan de website gedaan.

Gewerkte uren: 6 uur.

 
Foto
Zaterdag 11 augustus stond er een groot artikel over ons project op de voorpagina van de Helderse Courant! Klik op de foto om het artikel te lezen.