Foto
Vandaag mochten we, samen met onze begeleider Stephan Berendsen, aanwezig zijn bij het oplaten van een weerballon. We moesten om 6 uur in de ochtend aanwezig zijn bij de luchthaven. Voordat we het terrein op mochten moesten we ons melden en kregen we een speciale badge opgespeld zodat we naar binnen mochten. Eenmaal in de weertoren kregen we wat uitleg over hoe het KNMI de weergegevens verzamelt die de radiosonde onder hun weerballon uitzendt. Ook werd het radiokastje gecontroleerd of hij wel de juiste informatie zou uitzenden. Daarna mochten we aanwezig zijn bij het oplaten van zo’n weerballon met radiosonde! Toen we bij de vulhut stonden, verliep het allemaal vrij snel. Het pakketje met de ballon en de parachute werd uitgepakt en de ballon van 200 gram werd opgeblazen. De ballon was vrij groot en had een grote trekkracht. Daarna werd heel simpel het kastje met de parachute eraan gehangen en werd de ballon opgelaten. Toen de ballon in de lucht was gingen we kijken naar de informatie die de radiosonde doorgaf. De ballon knapte al op een hoogte van 15 kilometer. Dat is ongeveer de helft van de hoogte die wij willen bereiken. 
Later die morgen raakten we nog in gesprek met wat mensen van de marine. We kregen te horen dat er een groep hobbyisten in Nederland is die als hobby radiosondes opsporen. Een van deze mensen heet Eric de Jong. Via de marine zijn we met hem in contact gekomen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als een persoon die dit al vaker heeft gedaan ons wat informatie kan geven.
De rest van deze dag zijn we op zoek gegaan hoe we aan de camera’s konden komen. Internet leek ons nog niet veilig, want we moesten eerst weten of we de camera wel konden hacken met speciale software. Als dit niet zou lukken zouden we ons geld verspillen aan een camera en konden we hem niet meer terugbrengen. We hebben dus een camera gekocht bij een winkel in Den Helder. Die middag nog probeerden we hem te hacken met de ‘Canon Hack Development Kit’. Dit was nog gelukt ook! Nu is de camera in staat uit zichzelf om een tijdsinterval foto’s te maken zonder te stoppen, en dat is precies wat we nodig hebben. De foto’s zijn alleen nog wazig als de camera beweegt. Hier moeten we nog wat op gaan verzinnen, bijvoorbeeld door instellingen als sluitersnelheid te veranderen. Als deze camera in staat is scherpe foto’s te schieten uit een bewegend object, kopen we hier een tweede van.
Vandaag hebben we maar liefst 25 uur aan het project besteed!

Leave a Reply.